Постинг
20.05.2011 20:49 -
Мръвки който не яде, може бързо да умре!
...Отказът от месо може да съкрати живота
Новината не е много добра за вегетарианците и тези, които са на изцяло обезмаслени диети. Учените предупреждават: недостигът на животински мазнини и мастни киселини в организма може да изиграе лоша шега със здравето. И дори реално да ви съкрати живота.
Както показват изследвания, отказът от месо и животински продукти не понижава, а точно обратното - увеличава склонността към атеросклероза на кръвоносните съдове. Дори повишава риска от толкова опасната тромбоза.
Учените анализирали десетки научни статии, публикувани на тема биохимия на вегетарианството за последните 30 години.
На пръв поглед изглежда, че на консумиращите месо можем да изброим повече фактори, допринасящи за развитие на сърдечносъдови болести. Обаче на практика се оказва, че в менюто на вегетарианците не достигат важни хранителни вещества - желязо, цинк, витамин В12, мастни киселини омега-3 и омега-6.
Вярно че вегетарианската диета осигурява достатъчно количество белтъчини, но те не са мазнини и мастни киселини, разказва изследователят Дуо Ли.
В крайна сметка при тези, които не ядат месо, се забелязва повишено ниво на хомоцистеина и понижено ниво на липопротеидите с висока плътност, същия този до болка познат “лош” холестерол. А тези два показателя са рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Затова, ако по някакви причини изключите месните ястия от менюто си, диетолозите съветват непременно по 2-3 пъти седмично да ядете мазна риба - сьомга, скумрия; орехи; яйца; млечни продукти.
/блиц
Новината не е много добра за вегетарианците и тези, които са на изцяло обезмаслени диети. Учените предупреждават: недостигът на животински мазнини и мастни киселини в организма може да изиграе лоша шега със здравето. И дори реално да ви съкрати живота.
Както показват изследвания, отказът от месо и животински продукти не понижава, а точно обратното - увеличава склонността към атеросклероза на кръвоносните съдове. Дори повишава риска от толкова опасната тромбоза.
Учените анализирали десетки научни статии, публикувани на тема биохимия на вегетарианството за последните 30 години.
На пръв поглед изглежда, че на консумиращите месо можем да изброим повече фактори, допринасящи за развитие на сърдечносъдови болести. Обаче на практика се оказва, че в менюто на вегетарианците не достигат важни хранителни вещества - желязо, цинк, витамин В12, мастни киселини омега-3 и омега-6.
Вярно че вегетарианската диета осигурява достатъчно количество белтъчини, но те не са мазнини и мастни киселини, разказва изследователят Дуо Ли.
В крайна сметка при тези, които не ядат месо, се забелязва повишено ниво на хомоцистеина и понижено ниво на липопротеидите с висока плътност, същия този до болка познат “лош” холестерол. А тези два показателя са рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Затова, ако по някакви причини изключите месните ястия от менюто си, диетолозите съветват непременно по 2-3 пъти седмично да ядете мазна риба - сьомга, скумрия; орехи; яйца; млечни продукти.
/блиц
Следващ постинг
Предишен постинг
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.