Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2014 19:38 - Мечката, която изяде и кравата на кмета.
Автор: edmond Категория: Други   
Прочетен: 1723 Коментари: 0 Гласове:
0



Като чета тоя материал, имим чувството, че не става въпрос за мечка, а за тиранозавър рекс.

Момчета с мотор катастрофираха в... мечка над Калофер  

image  

 

Кметът на Калофер е заминал днес за Министерството на земеделието, за да търси помощ  срещу мечката, която напада стадата на местните стопани.

Румен Стоянов, който също е животновъд  и член на управата на браншови организации, е много загрижен за стопанствата  на своите съграждани.  От 15-ина дни стана ясно, че  стръвница обикаля  кошарите в  Калоферския Балкан  и отмъква овце. Оказа се обаче, нападанията на мечката били още тази пролет. Тогава тя изяла няколко кончета, овце и крава. Преди дни изяде и кравата  на кмета. Стръвницата вече слиза чак до града. Седем овце вече загуби 46-годишният животновъд от Калофер Николай Бичев. Той отглежда овце в местността Старчовец над града. Саите му са на около километър и половина от църквата „Свети Архангел Михаил”  на хълма над Черковския мост, където на Йордановден се  играе прочутото Мъжко хоро.  Последните две овце стръвницата измъкнала от стадото му привечер.  Кольо прибирал стадото към кошарите. Наоколо имало гъста гора. Тя приближила, хванала една овца и я отмъкнала. Минал само един ден без нападение и стръвницата повторила „операцията”.  Харесва  да вечеря с моите овце, шегува се мъжът, въпреки щетите и неколкократните срещи със страшната мецана през това лято.  

Миналата вечер на нея налетели двама  младежи от селото. Вечерта те се връщали с мотор от бивак Бяла река, когато в тъмното се блъснали в нещо голямо. Едва по-късно те различили  мечката, която водела и две малки мечета със себе си. Момчетата  избягали с мотора, страхът ги сковал по-късно, когато осъзнали страшната среща с опасния звяр в мрака. 

Имам среща с министъра на земеделието Васил Грудев  по няколко въпроса. Единият от тях ще е за мечките, заяви за „Марица” Румен Стоянов. Не става въпрос точно за отстрел на мечката, има различни варианти за нейното залавяне, специалистите ще решат дали ще използват капани за мечки или други способи, уточни Румен Стоянов. 

 Животновъдите в Калофер не са наясно дали врагът им е една мечка или повече, тъй като  нападенията на стадата ставали на голямо разстояние едно от друго. Експерти  по мечките обаче са категорични, че изминаването на около 60-70 км на ден от кафявия звяр на Балкана е обичайно  при търсенето на храна. 

Кметът на Калофер Румен Стоянов  поставя въпроса за залавянето на стръвницата пред Министерството на земеделието за втори път. Преди две седмици Стоянов  поиска разрешение на проблема от заместник-министър Георги Костов, който бе в града по повод разпространението на болестта „син език”. Румен Стоянов ще настоява и за обезщетения на стопаните, чиито животни са унищожени от стръвницата.

 

Марица





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: edmond
Категория: Други
Прочетен: 221119
Постинги: 57
Коментари: 270
Гласове: 341
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930